Czy w XIX-wiecznym Czarcim Młynie w Świeradowie-Zdroju chleb wypiekał faktycznie Zły? Jak długą dróg musi przejść ziarenko pszenicy, by stać się smakowitym kawałkiem bochenka? Aby się tego dowiedzieć, koniecznie odwiedźcie Czarci Młyn – miejsce na mapie izerskiego uzdrowiska, gdzie można zanurzyć się w zbożowych zapachach i...wyjąć z liczącego 100 lat pieca własny kawałek chleba!
 
Trzypiętrowy budynek Czarciego Młyna wznosi się wśród łagodnych wzgórz Czerniawy-Zdroju na obrzeżach Świeradowa. Oryginalne maszyny i przywrócone do życia dawne koło młyńskie o średnicy 6,5 metra czekają, by ujawnić spragnionym chleba turystom swoje sekrety. W środku goście zostaną zabrani w podróż „od ziarenka do bochenka”, prowadzącą przez sale i pokoje z oryginalnym, XIX-wiecznym wyposażeniem. W sezonie jesiennym na chętnych czekają chlebowe warsztaty, które pozwalają poznać praktyczną stronę robienia pełnych smaku wypieków.
 
Dlatego warto stawić się pod drzwiami Czarciego Młyna o każdej pełnej godzinie, by odbyć podróż z przewodnikiem, zakończoną degustacją wypieczonego na domowym zakwasie chleba z wiejskim smalcem! 

Zwiedzanie obiektu od wtorku do soboty od 10:00 do 16:00- o każdej pełnej godzinie.

Opinie o tym miejscu

Podziel się opinią o tym miejscu

Dziękujemy za oddanie opinii!
Państwa opinia zostanie opublikowana po zatwierdzeniu.
Proszę czekać
Trwa wysyłanie Państwa opinii.

Dane kontaktowe

  • Czarci Młyn, Lwówecka 5, 59-850 Świeradów-Zdrój
  • 75 78 45 325
Regulamin